Все повече фалшиви петдесетолевки попадат в джоба ни без дори да

...
Все повече фалшиви петдесетолевки попадат в джоба ни без дори да
Коментари Харесай

Пробутват все повече фалшиви банкноти от 50 лева

Все повече подправени петдесетолевки попадат в джоба ни без дори да подозираме.

Общо 1 247 подправени банкноти записва Българска народна банка през второто тримесечие на годината.

Това е с близо 1000 повече от първите три месеца на 2023 година Така арестуваните пари менте доближават връх за последните 15 години, информира .

Най-много са подправените петдесетолевки, общо 1155, следвани от неистинските банкноти с номинал 20, 10, 5 и 100 лева В началото на лятото някои банкомати даже отхвърлиха да одобряват банкноти от 50 лева Проблемът беше при складиране на купюри от емисия 2006 година

В същото време  инфлацията топи от ден на ден каузи на банкнотите с дребен номинал , а най-вече пари в обращение са банкнотите от 50 и 100 лева

Рискът да се окажем с подправени пари в портфейла си през летните месеци расте , разказва Кирилка Епитропова, чиновник в обменно бюро. Причината – хората започват да пътуват и да употребяват повече пари в брой.

От Българската национална банка също регистрират растеж на засечените подправени пари. Само за последното тримесечие броят на арестуваните банкноти менте е скочил с пъти, демонстрират данните.

„ В момента имаме 1247 неистинен банкноти, прокарани в обращение, които са открити в Националния център за разбор. Предходното тримесечие техният брой беше 253. Считаме, че това е нищожен растеж на неистинските банкноти, които са регистрирани в Българска народна банка “, посочи Стефан Цветков, главен касиер на Българска народна банка

Най-често от Българска народна банка засичали фалшиви петдесетолевки.  Като през последните два месеца броят на откритите банкноти с този номинал съществено пораства.

Как подправените пари доближават до потребителите и по какъв начин да отличим ментето от оригинала – гледайте във видеото.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР